N3 Campur-campur

Assalamualaikum

Seperti yang dijanjikan.......


Celebration di Pizza Hut kecil-kecilan bersama yang tersayang




Celebration buffday Aaqil di Johor bersama bapak mertuaku yang sama tarikh lahirnya dengan anakku. Aaqil mengamuk, maybe penat on da way dari shah alam ke Kota Tinggi. Capek tu!




Another 1st time...
Family outdoor shooting on 27 Nov 2010.



First time lagi! first time masuk pertandingan n dapat 3rd place pertandingan wajah seiras Pa&Ma. Banyak juga hadiahnyer yang bernilai RM1,700. Ada Avent, appetton, Mon Liza dll. Good job Aaqil n papa - 28 Nov 2010





lagi gambar?????? dalam f.b ler!

Happy 1 yr Fully Breast Feed

alhamdulillah, lega, seronok dan puas telah berjaya melengkapkan tahun pertama fully breasfeed. Another 1 year to go babe! Sangat seronok BF Aaqil dengan pelbagai posisi yang dia selesa... sometimes and always tertidur diatas dada. sangat seronok masa itu!

Kami sekeluarga juga telah selamat buat pre-celebration birthday Aaqil. Celebration yang sebenar akan dibuat di Johor bersama bapak mertuaku yang sama tarikh lahirnya dengan anakku!



Credits to person who alwayz support my BF
1. Mr Suami tercinta
2. Anak tersayang - Azra Aaqil
3. My BS - Kak Ita -yang menguruskan EBM dan Fresh Milk Aaqil
4. Kak Yan yang tak jemu2 mengajar aku pasal BF dari masa aku mengandung lagi...i really appreciate it!
5. Kak farah Farhan - aku pernah menuntut ilmu BF dengan die
6. My Boss - Pn Faridah yang sangat memahami ... siap dia boleh cakap ngan aku, nanti nak flight ke Johor zura kena bawa beg susu lagi la..
7. Semua ibu2 yang menyusu!
8. Keluarga
9. Kengkawan - ada yang mengajar aku mengenal Breast pump.
10. diri sendiri! yang utama dalam menjayakan BF. Perlu ada kemahuan yang mendalam, ikhlas dan bukan kerana mengikut orang atau suka-suka. You have done a good job zura. Congratz!

Entri seterusnya akan ku update pasal birthday aaqil pula.

Best Practise

Syukur...

pada 13hb yabg lalu, telah berlangsungnya bengkel Amalan Terbaik & Anugerah Kecemerlangan Staf untuk perpustakaan. Untuk event ni aku hanya jadi peserta je, so belehlah bersenang lenang.

Alhamdulillah dan terima kasih yang tak terhingga kepada my boss atas Anugerah Staf Berdedikasi yang diberikan kepada aku.


- thanks big boss -


- rebentuk plak yang diterima -


- di kerusi peserta -

Sejujurnya, anugerah ni membuatkan aku jadi takut lak dengan benchmark yang diberikan. Semoga kerjaya aku akan berjalan lancar dan dipermudahkan Nya serta mencapai matlamat yang aku tetapkan...yang penting, tadi pagi boss dah cakap, next project is in Pasir Gudang. hehehehe

makan-makan raya

Assalamualaikum

kali ini nak kongsi cerita sikit pasal makan-makan raya yang telah berlangsung dengan jayanya pada 2 Oct yang lalu. Menu???? haruslah kami suami isteri masak sendiri: -
1. Mee Bandung resepi ibu mertuaku
2. Nasi Impit tumbuk
3. Rendang ayam kasih
4. Sandwich sardin marbeles!
5. goreng-goreng jawa (tempe, keledek, tauhu)
6. Sambal Kicap, harus!
7. Buah tembikai

thanks a lot for those yang dapat datang, membe2 opis, jiran2 n kengkawan kami.Penat juga buat makan-makan ni dengan Aaqil yang semakin lasak.

Jom tengok gambar......


goreng-goreng


nasi impit tumbukan padu azwan


rendang butan tanganku


sandwich sardin marbeles


kuah mee bandung yang mendapat pujian ramai

hakikatnya cabaran untuk memasak menu diatas hanya aku ngan azwan je yang tahu ...hahahha

jom layan beberpa tetamu yang aku sempat ambil gambar. yang lain semua tak sempat...tuan umah sibuk!


thanks boss n family 4 coming



family kak yan


bakal pengantin yang sudi datang

huh..alhamdulillah semuanya berjalan lancar! thanks again for all. ada rezeki nanti kami buat open house lagi!

Aaqil 10 mon

Hi all!

nak update tentang perkembangan Aaqil pula. Hubby dah ingatkan untuk masukkan dalam blog takut terlupa nanti detik2 pembesaran anak.



Pencapaian 10+mon

1. dah pandai berjalan with support
2. Gigi 2 batang bawah, coming up lagi 2 batang kat atas
3. Dah pandai sebut perkataaan - kakak, membilang satu, dua, tujuh, tatih, amboi, dah? atok, hello....ne? yang penting, pandai panggil nama kawan dia Sara. geram je bila dengar dia bercakap!mama n papa dah lama aaqil pandai panggil. wan merajuk kerana aaqil tak panggil wan tapi panggil atok...hehhe, sabar ye kak, nanti aaqil panggil akak pula.
4. tak boleh berjanji kalo tak penuhi, dia akan meragam n akan cium2 gomol papa ask 4 something
5. Pantang diagah oleh anak pengasuhnya.. Aaqil rock! maka aaqil akan hangguk2 kepala macam dengar konsert rock.
5. dan paling penting, masih fully BF. Alhamdulillah

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan anakku. Amin......

His First Time Part 3

Assalamualaikum....

dah lama tak berupdate blog ku ini....banyak benda yang berlaku. tak sempat rasanya. baru dapat menarik nafas lega. anyway belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua.

nak update info berkaitan anak bujangku yang sorang ni.

1. First time naik gigi - ketika berusia 9+ mons. 2 gigi di bahagian bawah. Next 2 is coming up dibahagian atas pula. Gigi yang menyebabkan Aaqil demam.



2. First time naik ride(betul ker????) aku pun taktau nama sebenar menatang ni. berlaku dalam bulan 8, ketika Aaqil berusia 9 bulan. wajib naik setiap kali pegi shopping. paling suka jenis kereta yang ada stereng.



3. First time Selsema - ketika demam naik gigi 9 mons++. Refering to the Pedia Dr Meghana, takde ubat untuk baby bawah 2 tahun untuk selsema. kena tunggu dia baik sendiri. kena selsema dalam 1 week. apa yang aku buat ialah sedut hingus aaqil pakai mulut.

4. First time raya aidilfitri - 10 Sept 2010
Sempat beraya dirumah kengkawan mama memandangkan tahun ini ialah giliran di Kedah. itupun hari raya kelima baru boleh beraya. kenapa??????????



5. First time demam campak - 9 Sept - 14 Sept
Sebab inilah hari raya kelima baru boleh beraya. until now, masih belum pakai baju raya sedondon keluarga. tunggu 23hb ni ada outdoor shooting raya baru officially pakai baju sedondon. papa pun pakai baju tu untuk solat raya je. mama papa tak pakai baju raya, pakai baju comot je pagi raya sebab takde mood, aaqil tak sehat.

6. First time potong rambut - semasa berusia 3mon, until now dah 4 kali potong di kedai, tak termasuk cukur rambut masa pantang dulu ye. paling lama rambut akan panjang dalam masa 2 bulan, lepas tu dah kena potong!

Rasa-rasanya itu ajelah dulu kot. nanti kalo aku ingat aku update semula ye.

My BF Jorney

Assalamualaikum & salam ramadhan

setelah 14 hari berpuasa... Syukur, dengan berkat ramadhan susu pun semakin banyak. Semenjak menghadiri sesi kaunseling pada 6 Ogos yang lalu...sampai sekarang, aku masih dan makin suka membuat power pumping

Jadual Pump di Office
9 pg - 11 pg - 1 ptg - 3ptg

Direct Feeding
5ptg - 7 ptg - 9 mlm - 11 mlm

Pump waktu malam
3pg - 5pg -6.30pg

tetapi jadual pump tu mengikut fleksibiliti dan jika aku ada kelas, akan ku adjust, tetapi yang penting mesti 4x dan keatas sesi mengepam kat office! Tapi ingat ye, pump aku tak perlu dipegang boleh hfree walaupun bukan yang jenis HFree. dan tiada alasan untuk aku tidak menghadiri kursus harian. aku memerah dan mengepam dimana-mana sahaja : dalam surau, kat workplace, dalam kereta, airport, hotel bilik mesyuarat dll.

hari cuti : DF n marmet bila aaqil makan n tidur, yang lain mengempeng! Aqqil pernah tertidur duduk sambil menyusu dan pernah juga tertidur diatas dada mama sambil susu. Suggguh indah bonding itu! Syukur, stock susu aaqil semakin bertambah. hati berbunga riang.



Saya anak susu mama


lately ni suka buat mulut ikan

Nak kongsi jadual pemakanan Aaqil
7pg - DF
9pg - BF (Biskut, agar2, puding, caremel, kelapa jelly,koko crunch, sweet corn =mana2 yang ada la)+ susu Mama or fresh milk mengikut kesesuaian
12.30t/r - makan tengahari (bubur nasi dengan pelbagai perisa sayur dan lauk mengikut giliran)
2ptg - Susu Mama
4 ptg - kudapan & susu Mama
6 ptg - makan malam (bubur)
8 mlm -kudapan -kadangkala
8mlm-7pg - susu mama


kawan baik Aaqil - papa

berbalik pasal raya, kami sekeluarga dah fitting baju raya...sedondon! tak sabar rasanya nak beraya dengan Aaqil (boleh kutip duit raya)hehhehe

Oklah u olls.. selamat bepuasa..

Parenthood Expo Mid Valley



Salam Ramadhan...

Macam mana dengan puasa kengkawan semua???????dah bocor ke????hehehhe

Alhamdulillah hari sabtu yang lepas kami sekeluarga berkesempatan menghadiri Parenthood Expo di Mid Valley. Berkesempatan jumpa "Sifu" susu ku iaitu Kak Farah Sarakids. Dalam kesibukan kak farah sempat lagi melayan Aaqil yang manja siap salam dan peluk bahu kak Farah. My hubby said' aaqil nak say thank you pada farah la tu... kalau tak, dia dah terbabas minum FM! hehehe.. I said " betul la sayang, selalunya Aaqil tak macam tu" Anyway thank agains for Kak Farah and husband. Merasa aku nursing Aaqil dalam Nursing room yang disediakan oleh SaraLuna.


Berbuka puasa bersama majalah Pa&Ma. Thanks juga. tak banyak yang dibeli masa expo ni, cuma beli 2 buku panduan, 1 majalah Pa&Ma, dan mandiah herba dalam berpantang untuk aku... -salah satu cara milk booster juga tu!


Time lepas berbuka tu, jumpa my officemate dengan MIL die... berkenalan dengan baby Irdina.. so cute:)

thanks hubby atas segala sponsor yang diberikan dan masa serta tenaga yang dicurahkan. Muahmuah untuk Aaqil yang ceria sepanjang mama telajah expo!

Selamat berpuasa!

Kaunseling Penyusuan vs Salam Ramadan

Assalamualaikum
Salam ramadan pada semua umat Islam. Semoga ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua.

alhamdulillah hari Isnin yang lepas saya bersama suami berkesempatan untuk menghadiri sesi kaunseling di Sarakids oleh Kak Farah.. sedar tak sedar hampir 2 jam juga kami berkaunseling penyusuan. Thanks a lot kak farah coz tak ramai yang sudi untuk berkongsi ilmu.

Sesi kaunseling bukan sahaja berkisarkan tentang penyusuan malah mengenai pemakanan Aaqil.. thanks once again, i really appreciate it. Maklumlah anak sulung, so saya n suami tak berapa pandai lagi. Selepas sesi kaunseling baru saya tersedar yang Aaqil dah besar rupanya...9 mons! nampaknya saya bersikap protective, iaitu terlalu protect anak especially dalam soal makanan sedangkan aaqil perlu mencuba pelbagai jenis dan tekstur makanan.

Saya juga akan melakukan power pumping untuk meningkatkan penghasilan susu sepertimana yang disarankan oleh Pn Farah. Thanks agains and agains coz telah banyak 'membuka minda' saya. Thanks juga pada suami yang sangat menyokong penyusuan saya untuk Aaqil dan meluangkan masa untuk bersama sesi kaunseling tersebut.

Untuk Pn farah
- Semoga dimurahkan rezeki
- Semoga selamat bersalin
- Semoga teruskan "jihad" penyusuan kerana penyusuan adalah saranan agama dan pada saya ianya satu jihat dan cabarannya amat besar!



- wajah kesayangan saya dan suami tidur sambil menyusu -



- quess what i'am doing????? memilk!-



- semasa Aaqil berumur 1 bulan -

Sungguh saya release selepas sesi kaunseling tersebut dan saya berazam untuk hanya memberikan yang terbaik kepada Aaqil tersayang.

Ya Allah, permudahkanlah urusan penyusuanku dan banyakkanlah air susu untuk anakku. sempena Ramadan yang mulia ini juga aku dan suami ingin memohon maaf sekiranya kami ada membuat kesalahan. Semoga kita semua diberkati. Amin...

Work@PTAR

Alhamdulillah....


Genap 1 Ogos yakni semalam, genapla 3 tahun perkhidmatan aku di Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Shah Alam. Banyak kenangan pahit manis yang aku kumpul sepanjang masa yang singkat ini..

yang paling besar impak kerja ini adalah pada badanku...hahahha...bertambah2 kembang!tu yang paling ketara la! heheheh

sebelum kerja kat sini, aku pernah kerja as:

- Operator kilang - masa tunggu SPM dulu
- Guru ganti - 2 bulan aje
- Ass Manager KFC Bukit Bintang

FINALLY
Librarian in PTAR 1

As a librarian ni pula aku dah pernah ditempatkan di beberapa dept iaitu : -
- Cataloguing Dept - attachment 3 mon
- JPM
- Unit Kualiti - 3 to 4 mon je

FINALLY
back to JPM!







Gambar yang terkini...sangat debab!

Semoga Allah permudahakan urusan kerjaku dan semoga aku perolehi rezeki yang halal dan dijauhkan dari hasat dengki dan godaan syaitan. Ameeenn.........

Aku benci Prob ni

lately ni aku marah sangat dengan breast pump aku tu...suction tak kuat langsung walaupun dah kuatkan sampai habis. dah pernah hantar service, but sama aje...so sesiapa yang nak beli aku tak recommendkan Medela Mini-E hampagas! tension tul, susu tak kuar...huhuhuhu



hasrat dihati nak sebat Medela FS. senang kerja aku...tapi ongkosnya tak ramai lagi...simpan hasrat sampai hujung tahun ni ye...

"sayang...nak FS for anniversary cinta kita nanti" hehehhe

Bila papa jaga anak

9:43 PM by @AzurAzwan@ 0 comments
situasi ni kerapkali berlaku....anak dengan papa dah jadi macam geng. aku tengah memasak kat dapur kehairanan kenapa la anak dan suamiku senyap je...tak de bunyi bising macam biasa...ruapa-rupanya inilah aktiviti 2 beranak ni....



- papa n Aaqil yang sama-sama excited -



senangnya golongan papa jaga anak ye..hehehehe

"sayang, tak sabar nak tunggu Aaqibesar sikit, nak bagi dia main PSP, nak bawa dia g kedai, nak train dia main game bola" - pening kepala aku...

Aaqil Sayang Papa

9:28 PM by @AzurAzwan@ 0 comments
Assalamualaikum

seperti yang aku pernah cakap dalam entri yang sebelum ini, Aaqil suka sangat mencium papa dia... tanpa perlu disuruh! kadang2 kalau dia cium tak berbunyi papa dia akan cakap "tak bunyi pun, kiss la papa lag! so aaqil akan buat bunyi mmmmmmmmmmmmm.... geram je aku tengok, jeles pun ada...layan je la gambar yang sempat disnap ni





Aaqil akan kiss sambil mencalarkan muka papa...hehehheeh



papa pun sayang aaqil.....ni gamabar masa aaqil berusia 2 bulan...aku sangat suka gabar ni..

Membaca Jambatan Ilmu

9:22 PM by @AzurAzwan@ 0 comments



Beginilah gelagat Aaqil bila membaca buku (baca la sangat!) Ni sebenarnya buku touch n Feel.. sangat menarik, pemberian dari Anmum....hehehhe borang2 yang aku isi masa preggy kat UMRA dulu. banyak juga info2 yang berfaedah yang dihantar dan yang bestnya mengikut perkembangan umur baby. Aku tak minum susu, aaqil hanya BF tapi dapat juga walaupun aku takpernah beli barang Anmum. timacih...

His First Time Part II

Hi all... dah lama tak update blog...bukan kenapa, gambar tak dapat nak upload ada prob cikit..


Jom tengok apa Aaqil punya first time part II ni


1. First time teman mama g kerja outstation - 18 - 20 Mei Hotel Seri Malaysia Kuantan.


-tengok anak mama ni leka tengok TV kat hotel-

2. First time naik walker 26 June 2010. Even walker not so good for baby but we decide juga to buy untuk memudahkan menyuap aaqil makan.



-Aaqil hanya naik walker dengan perhatian/jagaan mama@papa sahaja. Suka main kejar2 dengan papa, berpeluh 1 badan.. sihat. sihat.



- masa ni tengah test walker kat babyland Summit-

3. First time mandi kolam - 13 Julai 2010. rasa2nya ni la gajet Aaqil yang paling susah nak cari. dari Shah alam sampai Kl, sampai mama kena book dulu, survey dll.. semuanya demi Aaqil







- aktiviti wajib hujung minggu kami sekeluarga - yahooo!!!!

best kan ada anak??best sangat! alhamdulillah.

BF Accessories

Saja nak tunjuk freezer yang hubby belikan dulu masa awal2 masuk kerja buat simpan susu masa kat office. but now aku prefer guna cooler bag jr.


comey kan????????



ramai yang nak.......but sorry!ni datangnya dari jauh. Singapore! yang lama lg 1 tu dah lego!

ps- siapa cakap BF murah??????????

Sebab Inilah Aku BF

6:40 PM by @AzurAzwan@ 0 comments
Hi salam...assalamualaikum

dah lama tak sempat nak update blog..

sempat blog walking and tertengok graf ni..



Salah satu sebab...dan inilah yang aku masih tegar dan akan terus tegar untuk fully Bf Aaqil sampai 2 tahun atleast. Lantaklah apa orang nak cakap, apa orang nak pikir kerana hanya aku je yang tahu dan boleh berikan yang terbaik buat anakanda tersayang.

yang paling aku tak suka bila orang cakap,..."senangla Bf, jimat, tak payah beli susu tepung" pantang aku orang cakap macam tu. Bukan masalah jimat, even BF lagi costly rather than FM. BF mom kena jaga pemakanan, kena ambil supplement yang maintenance dia beratus sebulan, kena ada gajet BF yang mahal2!.Bukan masalah duit!

Aaqil 8 mon

8 bulan yang manja, teramat manja:
- nangis kalau ditinggalkan seorang
- suka panjat kaki papa kalo namapak papa dia nak g mana-mana
- dah pandai berdiri with support (hobi dia memanjat aje)
- cepat bosan dengan sesuatu permainan - fenin mama papa nak beli mainan apa lagi
- suka main air - dah ada kolam sendiri
- dah pandai mencebikkan muka n nagis kalau mama marah...hehehhe
- dah pandai faham perasaan mama especially
- pandai mendengar kata ....alhamdulillah - berkat susu ibu barangkali
- badan agak susut sedikit coz lasak
- dah pandai main dengan walker dia...tapi kejab aje la, pas tu bosan
- hanya makan makanan yang dimasak oleh papa mama sahaja. bubur dengan pelbagai perisa
- suka makan buah
- suka cium papa, jeles mama dia



**credit tu kak rina 4 the mafla n kak aton for the snow cap**** for kak ira, jersey tu Aaqil tak muat lagi la...besar!

Doa mama: Semoga Aaqil sehat selalu, murah rezeki, jadi anak yang soleh.




Bila Papa Tak Sihat

Bila papa tak sihat
- mama akan kelam kabut especially pagi
- mama kena buat breakfast sendiri - air milo je
- mama kena uruskan Aaqil sendiri
- mama kena strile botol anak sendiri
- mama kena cuci pinggan sendiri
- mama kena siapkan cooler bag sendiri






Sayang...
Thanks coz terlalu banyak membantu mama menguruskan rumah tangga kita bersama-sama. Sungguh-sungguh mama tak mampu menguruskan sendiri. Sebab selalunya mama akan menguruskan keperluan Aaqil dan papa akan menguruskan keperluan mama.

P/s.. sayang....mama lupa nak bawa corong MEDELA mam hari ni.....hu....semuanya gara-gara siapkan sendiri, selalu papa yang siapkan.

Untuk kekasih hati mama & Aaqil ni, selamat berjuang sayang, jangan putus asa, mama n aaqil sentiasa mendoakan yang terbaik buat sayang!